Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен премиер

Политика

Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен премиер

Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен премиер - Tribune.bg

В изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията държавният глава Румен Радев определя председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател, съобщиха от президентската пресслужба.

На 30 март от 14.00 часа държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. 

По-рано тази вечер той заяви, че консултациите са му помогнали да вземе решение. „Ще обявя избори си, надявам се, скоро. Доста ме улесниха разговорите“, заяви Радев пред Нова тв.

В четвъртък на „Дондуков“ 2 държавният глава разговаря с председателя на Народното събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и шефа на Сметната палата - Димитър Главчев.

В президентската институция отидоха и заместниците на гуверньора на БНБ и тези на шефа на Сметната палата. Нито един от тях не заяви желание да заеме поста. Списъкът, от който Радев може да избира, е сведен до минимум, след като омбудсманът Диана Ковачева беше избрана за съдия в Страсбург, а нейната заместничка Елена Чернева - Маркова, подаде оставка.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрично беше помолил Радев да не избира Росен Желязков или Димитър Главчев.

Димитър Главчев, председателят на Сметна палата е икономист-счетоводител и политик.

Депутат от партия ГЕРБ в XLI, XLII, XLIII, XLIV, XLV и XLVI народни събрания.Заместник-председател на XLIII народно събрание. От 19 април до 17 ноември 2017 г. е председател на XLIV народно събрание.

На 28 юли 2023 г. е избран от XLIX народно събрание за председател на Сметна палата на Република България, с мандат 7 години.

Висше образование получава, дипломирайки се 1987 г. в УНСС със специалност „икономист-счетоводител“. Магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител и регистиран одитор.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети